شب قدر، فصل نزول انوار رحمانی
شب قدر، بزرگ ترين، شريف ترين، پرارج ترين و پر رمز و رازترين شب ها در چرخه زمان است. شبي که به فرموده حضرت امام صادق(ع)، قلب ماه رمضان، به شمار مي آيد.
شب قدر، بزرگ ترين، شريف ترين، پرارج ترين و پر رمز و رازترين شب ها در چرخه زمان است. به راستي که سخن گفتن درباره اين شب مبارک، بسيار مشکل است. کدام خامه است که در وصف اين شب نشکند و کدام لسان است که در توصيف اين شب قاصر نگردد و کدام عقل و تدبير است که در فهم آن مبهوت و متحير نماند؛ شبي که به فرموده حضرت امام صادق(ع)، قلب ماه رمضان، به شمار مي آيد. اين چه شب عزيزي است که دل عاشقان و سالکان کوي دوست را ربوده و آنان را، به راستي چنان مست و از خود بي خود کرده که ياراي سخن گفتن در موردش را ندارند، دهان شان را دوخته و سکوت را پيشه آنان ساخته است.
گسترده ترين سفره رحمت
شب قدر، گسترده ترين سفره رحمت و پرنعمت ترين مائده لطف خداست. شب قدر، شب گشودن سفره دل و ريختن اشک نياز و فصل گريستن چون ابربهار در آستان آفريدگار غفّار است. در شب قدر، روبه روي آينه محاسبه مي نشينيم و چهره جان را بي غبار مي بينيم و با باران اشک، دل را در سحر رحمت و مغفرت شستشوي مي دهيم. شب قدر، فرصتي است تا چهره دل را با آب توبه بشوييم و پاک تر گرديم و به فطرت بي عيب خويش برگرديم. رمضان، موعد عروج است و شب قدر، ميعاد بيداران و معراج شب زنده داران. شب قدر، شب احياي خويش با دم مسيحايي دعاست. شب قدر، براي آن است که قدر خويش را بشناسي، تقدير خويش را رقم زني، قدرت اراده و انتخاب را بيازمايي و خويشتن جديد را با قلم توبه و جوهر اشک، ترسيم کني. حيف اگر در شب قدر، قدر خود نشناسيم!
بهترين شب
در بهترين ماه سال که در آن، آدميان به ضيافت الهي دعوت شدهاند، بهترين شب قرار دارد. در قرآن شريف، در سوره دخان آيه 3، آن شب به شبي پربرکت متصف شده است. نيز در سوره مبارک قدر مي خوانيم: «شب قدر، از هزار ماه برتر است». چه برکتي بالاتر از اين که يک شب، هم سنگ هزار ماه، يعني سي هزار شب يا 83 سال و چهارماه، معادل زندگي يک انسان معمولي قرار گيرد؟ مگر آن شب چيست که چنين خاصيتي يافته است؟ برتري شب قدر، در نزول قرآن کريم در آن، و آمدن فرشتگان درگاه الهي به زمين است. پس زهي سعادت که آن را به کمال دريابيم و از آن غفلت نورزيم.
شب قدر در ماه رمضان
در اين که شب قدر در طول سال بيش از يک شب نيست و آن شب نيز در ماه مبارک رمضان واقع شده، شک و ترديدي وجود ندارد؛ زيرا، خداوند از سويي در آيه 185 سوره بقره مي فرمايد: «ماه رمضان، ماهي است که قرآن در آن نازل شده است»، و از سوي ديگر، در آيه اول سوره قدر مي خوانيم: «ما آن، يعني قرآن را در شب قدر فرو فرستاديم». از ضميمه کردن اين دو آيه مبارک، چنين نتيجه گيري مي شود که شب قدر، از ماه مبارک رمضان بيرون نيست و حتما در اين ماه قرار دارد.
تعيين شب قدر
مي دانيم که شب پرارج قدر، حتما در ماه مبارک رمضان واقع شده است، ولي اين که کدام يک از شب هاي عزيز اين ماه شب قدر است، براي ما معلوم نيست. در اين مورد، در قرآن کريم مطلبي نيامده و روايات معصومان(ع) نيز، شبي به خصوص را به عنوان شب قدر تعيين نکردهاند. از بعضي از روايات، معلوم مي شود که شب قدر، حتما در دهه آخرماه مبارک رمضان قرار دارد؛ چنان که حضرت علي(ع) فرمود: هنگامي که از رسول خدا(ص) از شب قدر پرسيده شد، فرمود: «شب قدر را در دهه آخر ماه رمضان بيابيد». نيز در برخي روايات ديگر، يکي از سه شب نوزدهم، بيست و يکم و بيست و سوم ماه رمضان به عنوان شب قدر معرفي شده است؛ چنان که امام صادق (ع) فرمود: «شب قدر را در بين شب هاي نوزدهم، بيست و يکم و بيست و سوم طلب کن».
علت مخفي بودن شب قدر
بدون ترديد رمضان هر سال، يک شب قدر در دل خود پنهان دارد و براي ما معلوم نيست که اين درّ گران بها، در صدف کدام شب پرارج نهفته شده است. به راستي علت اين مخفي کاري چيست؟ حضرت علي(ع) فرمودند: «به يقين مي گويم که خداوند آن شب را به خاطر توجه بيشتر به شما، مخفي نگه داشته است؛ زيرا اگر آن شب را براي شما آشکار و معين مي کرد، فقط به دنبال اعمال و فضيلت هاي آن شب مي رفتيد و شب هاي ديگر را فراموش مي کرديد».
شب قدر تا قيامت باقي است
بعضي، عقيده دارند که شب قدر، مختص زمان و روزگار پيامبر(ص) است و از ميان رفته، و ديگر شب قدري نخواهيم داشت، اما چنين نيست و همه ياران پيامبر و عالمان مسلمان، معتقدند که شب قدر، تا قيام قيامت باقي است. از ابوذر غفاري نقل است که گفت: به پيامبر خدا(ص) گفتم: اي پيامبر، آيا شب قدر و نزول فرشتگان در آن شب، تنها در زمان پيامبران وجود دارد و چون پيامبران از دنيا رفتند، ديگر شب قدري نيست، فرمود: «نه، بلکه شب قدر، تا قيامت وجود دارد».