• 1388/04/09 - 09:53
  • 29
  • زمان مطالعه : 13 دقیقه
روی خط انتخابات

تحلیلی بر دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری

حضور آحاد مردم در آزمون بزرگ ملي انتخابات، تجلي‌گر مسئوليت‌پذيري و سهيم شدن مردم در سرنوشت خويش است؛ حضوري كه با پشتوانه شور و شعور و شعف، زمينه ساز حركت يك ملت سرافراز به سوي قله هاي سعادت و بهروزي به شمار مي‌آيد.

حضور آحاد مردم در آزمون بزرگ ملي انتخابات، تجلي‌گر مسئوليت‌پذيري و سهيم شدن مردم در سرنوشت خويش است؛ حضوري كه با پشتوانة شور و شعور و شعف، زمينه ساز حركت يك ملت سرافراز به سوي قله هاي سعادت و بهروزي به شمار مي‌آيد. آري، اين حماسه بزرگ كه نماد مسئوليت پذيري و مظهر اميدواري يك ملت است،بشارت دهنده يك آينده درخشان و متعالي نيز هست.بنابراين پيروز واقعي اين صحنه ،همانا ملت عظيم ايران هستند.‌انتخابات پر شور ،هيجاني ،رقابتي و با نشاط دهمين دوره رياست جمهوري حقيقتا به يك پديده مثال زدني و بي نظير در تاريخ انقلاب اسلامي مبدل شد و به حق كه اولين سال دهه پيشرفت و عدالت ، يك چنين حماسه وصف نا پذيري را مي طلبيد.در يك كلام بايد تاكيد كرد كه تمام شيريني هاي اين رويداد عظيم سياسي را مردم رقم زدند ، ‌در اينجا لازم به يادآوري است با طولاني شدن مدت تبليغات، فضاي جامعه به سمت مشاركت حداكثري پيش رفت و اين فضا موجب شد حاميان هر كدام از كانديداها تمام تلاش خود را براي به ميدان آوردن دوستان، آشنايان و بستگان خود انجام دهند تا آنجا كه همه شما حتما تعداد زيادي را مي‌شناسيد كه براي اولين بار در انتخابات شركت كردند و به كانديداي مورد نظر خود رأي دادند و نتيجة آن شكوه 40ميليوني ايران عزيز شد..

برندة اين انتخابات مردم ايران وتمامي نخبگان و فعالان سياسي و مدني كشورند كه آنها موفق شدند نه ‌تنها به مردم براي رسيدن به تحليل درستي براي لزوم حضور در عرصة انتخابات كمك مؤثري كنند بلكه در بيان و توضيح ريشه‌هاي اصلي مشكلات كشور و راه‌هاي برون‌رفت از اين وضعيت و نيز فرموله كردن مطالبات مردم به نحو چشمگيري نسبت به انتخابات دوره‌هاي گذشته موفق‌تر بودند. اين گروه مباحثي مانند عدالت، فساد و تبعيض، فقر، حقوق شهروندي، حقوق بشر، حقوق زنان، حقوق اقوام و اقليت‌هاي مذهبي و ... را از حاشية بحث‌هاي انتخاباتي به متن كشاندند و آنها را به مسائل اصلي مورد توجه مردم و كانديداها تبديل كردند و شرايط را به‌گونه‌اي تغيير دادند كه كانديداهاي محترم خود را در اين مسائل پاسخ‌گو دانسته و برنامه‌هاي خود را اعلام نموده و جهت‌گيري آنان در مباحث مختلف براي مردم مشخص شد.

اما رخدادهايي پس از شروع تبليغات رسمي انتخاباتي و سخنراني‌ها و ميزگردها و مناظره‌هايي كه در نقاط مختلف كشور برپا شد و به‌خصوص مسائل و اتفاقات مرتبط با مناظره‌هاي تلويزيوني كانديداها دست به دست هم داد و موجب گشت مردم بر ترديدها و شبهه‌افكني‌ها غلبه يابند و با دركي هوشمندانه از اوضاع كشور از فرصت برگزاري انتخابات بهره گيرند و با استفاده از حق قانوني خود به صورتي فعال به صحنه آيند. به اين ترتيب فضاي سياسي جامعه چنان تحول يافت كه حتي افراطي‌ترين مخالفان  جمهوري اسلامي ايران در خارج ا ز كشور هم ايدة تحريم انتخابات را رها كردند و هر يك به نوعي حضور مردم و استفاده از حق انتخاب كردن را تجويزكردند.

در اين قسمت آمار دوره هاي مختلف انتخابات رياست جمهوري را مورد بررسي قرار مي دهيم:

 

ادوار انتخابات

رياست جمهوري

سال

درصد مشاركت

رئيس جمهور منتخب

دور اول

1358

67%

ابوالحسن بني‌صدر

دور دوم

1360

64%

محمد علي رجايي

دور سوم

1360

74%

حضرت آيت‌ا... خامنه اي

دور چهارم

1364

54%

حضرت آيت‌ا... خامنه اي

دور پنجم

1368

54%

حجت الاسلام رفسنجاني

دور ششم

1372

50%

حجت الاسلام رفسنجاني

دور هفتم

1376

79%

حجت الاسلام خاتمي

دور هشتم

1380

66%

حجت الاسلام خاتمي

دور نهم

1384

61% ميانگين

دكتر محمود احمدي‌نژاد

دور دهم

1388

85%

دكتر محمود احمدي‌نژاد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 انتخابات اخیر ایران به گونه‌ای برگزار شد که نه تنها در ایران که در هیچ کجای دنیا نظیر آن برگزار نگردیده و مردم ایران با حضور 85 درصدی خود بار دیگر با نظام و رهبری خود تجدید پیمان نمودند. دشمنان ایران اگرچه قبل از برگزاری انتخابات، توطئه‌های گسترده‌‌ای را روی دست گرفته و با تبلیغات رسانه ای وسیع، شروع به شبهه‌افكنی نموده و از چند ماه قبل القای تقلب در انتخابات هفته گذشته ایران را می‌نمودند اما بعد از برگزاری انتخابات، این روند شدت یافت تا جایی که خود آنان از خارج، شایعه پراكنی گسترده را روی دست گرفته و عوامل شان در داخل ایران با استفاده از تجمعات واعتراضات نامزدهای غیر پیروز،  نا آرامی ها واغتشاشاتی را در برخی از شهر های ایران به خصوص تهران ایجاد نمودند و اوضاع به گونه ای پیش می‌رفت که اکثر کشور های امریکا و اروپایی امیدوار گردیده، گمان می کردند نظام ایران هم، مانند برخی از نظام های کشور های شوروی سابق، از درون مواجه با فروپاشی خواهد گردید. اما با سخنان حکیمانه و مدبرانه رهبر انقلاب حضرت آيت‌الله خامنه‌ای، در جمع ميلیون‌ها نماز گزار روز جمعه در تهران، تمام توطئه‌های دشمنان ایران و اسلام نقش بر آب گردیده یأس و ناراحتی سراسر جبهه استکبار را فراگرفت. در اين قسمت گزيده‌اي از بيانات رهبر معظم انقلاب كه در نماز جمعة باشكوه و تاريخي 29/3/88 ايراد شد و فصل‌الخطاب تمام مسائل انتخابات مي‌باشد را مرور مي كنيم:

حضرت آيت الله خامنه اي عنوان فرمودند حضور بی‌نظیر وحماسی ملت در 22 خرداد، نمایش عظیم اعتماد و امید و شادابی ملی، زلزله‌ای سیاسی برای دشمنان و جشنی تاریخی برای دوستان ایران و انقلاب بود و همة 40 میلیون شرکت‌کنندة پرشور و فهیم انتخابات، به امام و انقلاب و شهدا رأی داده‌اند.

ایشان با تجلیل از ملت آگاه و مؤمن ایران، حضور نزدیک به 40 میلیون رأی‌دهنده عزیز را در انتخابات 22 خرداد، نمایش عظیم «احساس مسئولیت و روح مشارکت جوی» مردم دانستند و افزودند: حماسه پرشور اعلام دلبستگی یکپارچه مردم به نظام اسلامی و مشارکت بسیار کم‌نظیر 85 درصدی مردم در انتخابات، نشان‌دهندة رحمت و تفضل پروردگار و عنایت خاص ولی‌عصر (عج) به ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی است. حضرت آیت الله خامنه ای حضور لبریز از «شور و شعور» جوانان سراسر کشور را در انتخابات ریاست جمهوری دهم، تجلی استمرار «تعهد سیاسی و احساس مسئولیت» نسل اول انقلاب در نسل جوان امروز خواندند و افزودند: از اعماق دل در مقابل عظمت ملت ایران و جوانانمان، ابراز تواضع می‌کنم. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به اختلاف سلیقة مردم و رأی دادن آنان به نامزدهای مختلف انتخابات ریاست جمهوری افزودند: در ورای همه آرای متفاوت مردم، احساس تعهد جمعی برای حفظ کشور و نظام موج می زند به گونه ای که حضور «زن و مرد و پیر و جوان»، «اقوام و پیروان مذاهب گوناگون» و «شهری و روستایی»، حماسه‌ای فراموش‌ناشدنی رقم زده است که برای دشمنان ایران و انقلاب، زلزله‌ای سیاسی، و برای دوستان ملت ایران در سراسر جهان، جشنی واقعی و تاریخی محسوب می‌شود.

ایشان شرکت 40 میلیون نفر در انتخابات 22 خرداد را جنبش عمومی ملت برای ابراز وفاداری به امام و انقلاب و شهدا برشمردند و افزودند: با این حرکت عظیم، نظام اسلامی برای ادامه راه پیشرفت و سرافرازی، نفس تازه کرد و معنای حقیقی مردم‌سالاری دینی، به رخ بدخواهان نظام کشیده شد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حضور همراه با «اعتماد، آزادی، امید و شادابی» ملی را در انتخابات ریاست جمهوری، جواب ملت ایران به تبلیغات مغرضانه دستگاه رسانه‌ای مستکبران دانستند و خاطرنشان کردند: اعتماد ملت به نظام، به عنوان بزرگترین سرمایة جمهوری اسلامی بار دیگر در انتخابات 22 خرداد، متجلی شد و دشمنان اسلام و ایران، تلاش می‌کنند با ایجاد شک و تردید درباره انتخابات، این اعتماد ملی را متزلزل کنند و با کاهش مشارکت مردم، مشروعیت نظام را زیر سؤال ببرند که اگر این هدف شوم محقق شود با هیچ زیان و خسارت دیگری قابل مقایسه نیست.

رهبر انقلاب اسلامي در جمع‌بندي اين بخش از سخنانشان خاطر نشان كردند: ملت عزيز ايران در 22 خرداد حماسه‌اي تاريخي و جهاني آفريد اما برخي از دشمنان تلاش مي‌كنند اين پيروزي مطلق نظام را به شكست ملي تبديل كنند و با مشكوك و قابل ترديد جلوه دادن انتخابات نگذارند بالاترين نصاب مشاركت جهاني به نام اين ملت ثبت شود كه البته ثبت شده است و نمي‌توان اين واقعيت را تغيير داد. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي خطاب به ملت افزودند: همه كساني كه به يكي از چهار نامزد محترم رأي داده‌اند در درون جبهه انقلاب و متعلق به نظامند و انشاء‌الله از اجر الهي برخوردارند به همين علت بايد گفت خط انقلاب، 40 ميليون رأي دارد نه بيست و چهار و نيم ميليون رأي كه متعلق به رئيس جمهور منتخب است. رهبر انقلاب اسلامي تأكيد كردند مردم البته اطمينان دارند اما برخي طرفداران نامزدها هم اطمينان داشته باشند كه نظام جمهوري اسلامي اهل خيانت در آراي مردم نيست و ساز و كارهاي قانوني انتخابات در كشور ما اجازه تقلب نمي دهد آن هم تقلب در حد يازده ميليون رأي. حضرت آيت الله خامنه‌اي افزودند: در عين حال به شوراي محترم نگهبان تأكيد شده كه به مستندات ارائه شده از جانب كساني كه شبهه دارند حتما رسيدگي شود و اگر در مواردي نياز به باز شماري صندوق‌ها بود با حضور نمايندگان نامزدها انجام شود. ايشان مجاري قانوني را تنها مسير رسيدگي به شبهات مطرح شده خواندند و تأكيد كردند: بنده زير بار بدعت‌هاي غيرقانوني نمي روم چرا كه در هر انتخاباتي طبعا برخي برنده نيستند و اگر امروز چارچوب‌هاي قانوني شكسته شود در آينده نيز هيچ انتخاباتي مورد اعتماد نخواهد بود و مصونيت نخواهد داشت. حضرت آيت الله خامنه اي، با اشاره به كامل بودن قانون رسيدگي به شكايات انتخاباتي افزودند: قانون همان طور كه به نامزدها حق نظارت و شكايت داده، راه رسيدگي به شكايات را هم مشخص كرده است و همه كارها بايد براساس روال درست قانوني انجام شود.

حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در ادامه خطبه دوم خطاب به سياسيون، نامزدها و گردانندگان احزاب و جريانهاي سياسي خاطر نشان كردند: امروز يك لحظه حساس تاريخي براي كشور است و نگاهي به وضع دنيا، خاورميانه، كشورهاي همسايه و همچنين وضع اقتصادي جهان ثابت مي‌كند كه در نقطه تاريخي قرار داريم، بنابراين همه وظيفه داريم كه در اين مرحله تاريخي هوشيار و دقيق باشيم و اشتباه نكنيم. ايشان با تأكيد بر اينكه مردم در قضيه انتخابات حقاٌ و انصافاٌ به بهترين وجه به وظيفه خود عمل كردند افزوند: سياسيون و كساني كه به نحوي مرجعيتي براي بخشي از افكار عمومي دارند بايد خيلي مراقب رفتار و گفتار خود باشند زيرا با اندكي افراط‌گري آنها،

دامنة افراط‌گري در بدنه مردم به مراحل حساس و خطرناكي خواهد رسيد كه خود آنها نيز نخواهند توانست ابعاد آنرا جمع كنند. رهبر انقلاب اسلامي با اشاره به اينكه هر حركت افراطي، به افراطي گري ديگران دامن خواهد زد تأكيد كردند: اگر نخبگان سياسي بخواهند قانون را زير پا بگذارند، خواسته يا ناخواسته، مسئول خون‌ها، خشونت‌ها و هرج و مرج‌ها خواهند بود. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي افزودند: به همة اين دوستان قديمي و برادران توصيه مي‌كنم با سعة صدر برخود مسلط باشند و دست‌هاي دشمن و گرگ‌هاي گرسنه و كمين كرده را كه امروز به تدريج نقاب ديپلماسي را كنار زده‌اند ببينند و از آنها غفلت نكنند.

ايشان با تأكيد بر اينكه اين آقايان بايد به مسئوليت كارهاي خود در نزد خداوند فكر كنند خاطر نشان كردند: برادران، آخرين وصاياي امام بزرگوار را به ياد بياوريد كه مي‌گفت همه بايد قانون را فصل‌الخطاب بدانند. رهبر انقلاب اسلامي حل و فصل همه اختلافات را در سر صندوق رأي، فلسفه انتخابات خواندند و خاطر نشان كردند: انتخابات براي اين است كه در صندوق هاي رأي معلوم شود كه مردم چه مي خواهند نه در كف خيابانها. حضرت آيت الله خامنه اي تأكيد كردند: اگر قرار باشد بعد از هر انتخابات، آنهايي كه رأي نياورده اند اردوكشي خياباني كنند و در مقابل اين حركت، كساني هم كه رأي آورده اند طرفدارانشان را به خيابانها بكشانند پس اصلا چرا انتخابات برگزار مي شود؟ ضمن آنكه مردم چه گناهي كرده اند كه بايد به علت اين كارهاي ما، از كسب و كار و زندگي خود باز بمانند.

حضرت آيت‌الله خامنه‌اي با اشاره به اينكه زورآزمايي خياباني بعد از انتخابات در واقع به چالش كشيده شدن اصل انتخابات و مردم‌سالاري است، تأكيد كردند: از همه مي‌خواهم به اين روش غلط خاتمه دهند كه اگر خاتمه ندهند مسئوليت تبعات و هرج و مرج آن، بعهده آنها خواهد بود. ايشان افزودند: برخي‌ها بدانند كه با حركات خياباني نمي‌توان اهرم فشار بر ضد نظام بوجود آورد و مسئولان را وادار كرد تحت عنوان مصلحت زير بار خواسته هاي آنها بروند چرا كه تن دادن به مطالبات غير قانوني زير فشار، شروع نوعي ديكتاتوري است.

حضرت آیتالله خامنه‌ای افزودند: این وضعیت دشمنان را به طمع انداخت و تصور کردند که در ایران هم می‌توانند همچون برخی کشورهای کوچک با چند ده میلیون دلار یک سرمایه‌دار صهیونیست، انقلاب مخملی کنند اما مشکل اصلی این دشمنان نادان این است که هنوز هم ملت ایران را نشناخته اند. ایشان خاطرنشان کردند: آنچه در این میان از همه زشتتر بود دلسوزی مقامات امریکایی برای حقوق بشر و ادعای سخت‌گیری بر مردم ایران بود اما کسانی که در افغانستان و عراق آن جنایات را به وجود آورده اند و از رژیم ظالم صهیونیستی حمایت مادی و سیاسی می کنند، چگونه دم از حقوق انسان می‌زنند؟

ايشان با دعوت از همه دوستان و برادران براي برادري و تفاهم و رعايت قانون افزودند: راه قانون و راه محبت و صفا باز است و اميدوارم همه در اين راه حركت كنند و جشن پيروزي 40 ميليوني مردم را گرامي بدارند و اجازه ندهند دشمن اين جشن بزرگ را خراب كند. رهبر انقلاب اسلامي در عين حال هشدار داد اگر كساني بخواهند راه ديگري بروند آن وقت من خواهم آمد و با مردم صريح تر صحبت خواهم كرد.  

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در خطبة اول نماز، با اشاره به نقش یاد خدا و ایمان الهی در سکینه و آرامش روحی مؤمنان تأکید کردند: در مقابل حوادث گوناگون که دلها را به تشویش و اضطراب می‌اندازد باید به یاد و ذکر خدا پناه برد و به وعده‌های پروردگار اعتماد کرد که در این صورت، خداوند کریم آرامش روحی را بر مؤمنان نازل می‌کند و این سکینه و طمأنینه موجب محکم کردن دل‌ها و استواری گام‌ها خواهد شد.

رهبر انقلاب اسلامی در بخش پایان خطبة دوم نماز جمعه خطاب به حضرت ولی‌عصر (عج) فرمودند: ای سید و مولای ما، ما آنچه را لازم بود انجام دادیم و آنچه را باید گفت، گفتیم و خواهیم گفت. ما جان ناقابل و اندک آبروی خود را در کف دست گرفته‌ایم و آن را در راه انقلاب و اسلام فدا خواهیم کرد، ما این راه را با قدرت ادامه خواهیم داد و شما که صاحب حقیقی این انقلاب و کشور هستید برای ما دعا کنید. 

  • گروه خبری : اخبار معاونت دانشجویی
  • کد خبر : 1700
کلمات کلیدی